Forumul Academic Roman
Home Despre noi Evenimente Proiecte editoriale Galerie Foto Parteneri Contact


ATELIERUL 5
Calitatea vieţii

 

Moderator: Ing. Cristiana Sârbu,
Preşedinta Fundaţiei Grupul de Iniţiativă Ecologică şi Dezvoltare Durabilă

Raportor: Niculae Rădulescu-Dobrogea, Preşedintele Fundaţiei ECOCIVICA

Intervenanţi: Prof. dr. Gheorghe Popescu, Facultatea de Geologie, Universitatea din Bucureşti, Prof. dr. Paul Georgescu, Preşedintele Societăţii Române de Geofizică, Ing. Mihai Manescu, House Construct Invest Environment SRL, Dr. Ing. Nicolae Mărunţelu, House Construct Invest Environment SRL, Alexandra Caracoti, consilier Guvernul României

Teme:

  • Bucureştiul, un oraş verde
  • Riscuri naturale şi poluare industrială
  • Legislaţie pentru protecţia mediului şi a monumentelor

Starea de fapt

- Bucureştiul este un oraş gri, este un duşman al locuitorilor săi,
- speranţa de viaţă a bucureşteanului este cu 5 ani mai mică decât media pe ţară,
- fiecare maşină înmatriculată face să dispară 1,5 arbori,
- sunt 400 de tone de praf pe kilometru pătrat (cifră furnizată în urma unor măsurători proprii realizate de Ecocivica, organizaţie nonguvernamentală pentru protecţia mediului),
- poluarea industrială este astăzi în scădere numai pentru că dispare industria, 
- legislaţia pentru protecţia mediului este, din păcate, în mare măsură ignorată, în condiţiile în care se continuă proiecte în urma cărora spaţiul verde pe cap de locuitor revine la sub un metru pătrat. România a semnat documente ale Uniunii Europene care prevăd ca până în 2013 să avem 26 mp de spaţiu verde pe locuitor. Construcţiile noi contribuie la “betonarea” vieţii bucureşteanului şi la agresarea lui din punct de vedere al noxelor.

Soluţii

- bucureştenii trebuie încurajaţi să uzeze de dreptul la petiţie, nefolosit la adevărata lui capacitate. Dezbaterile publice care se organizează cu ocazia lansării oricărui proiect sunt rare. Convenţia de la Aarhus, privind accesul la informaţie, încurajează participarea publicului la luarea deciziei şi accesul la justiţie în probleme de mediu. La noi au fost rare cazurile în care, ca urmare a “vocii” cetăţeanului, s-a oprit proiectul unei clădiri noi care încalcă mai multe domenii de legislaţie.

Concluzie

- ONG-urile, ca organisme active în societatea civilă, să facă parte din comisiile de urbanism de la Primăria Capitalei şi să exprime poziţia cetăţenilor pe lângă Comisia de Avizare Tehnică de pe lângă Agenţia de Protecţie a Mediului.