Forumul Academic Roman
Home Despre noi Evenimente Proiecte editoriale Galerie Foto Parteneri Contact


Emil Constantinescu

 

Apreciez în mod deosebit nivelul înalt al participării la conferinţa „Bucureşti, metropolă a secolului XXI”, organizată de Forumul Academic Român şi văd în ea o preocupare reală a Guvernului României şi a Primăriei Capitalei pentru dezvoltarea oraşului nostru. În egală măsură, ne onorează prezenţa preşedintelui Academiei Române, a guvernatorului Băncii Naţionale, precum şi a unor personalităţi cu competenţă şi responsabilităţi în domeniul urbanismului şi a unor invitaţi de marcă, precum fostul preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, care ne-au împărtăşit experienţa lor. Remarc participarea unui spectru larg de specialişti, oameni de ştiinţă, cultură şi artă cărora le mulţumesc pentru contribuţia lor.

Conferinţa naţională „Bucureşti, metropolă a secolului XXI” este doar un prim pas în angajamentul nostru. Cele cinci ateliere de lucru deschise azi vor avea un caracter permanent, iar rezultatele activităţii lor vor fi evaluate în alte două conferinţe naţionale care vor preceda conferinţa finală din iunie 2009. Intervenţiile din plen şi concluziile prezentate de moderatorii şi raportorii atelierelor vor fi publicate în numărul 1/2008 al revistei FAR XXI. Redactorii revistei vor încerca să atragă pe parcurs şi alţi colaboratori de prestigiu pentru a găsi soluţii problemelor legate de administrarea şi dezvoltarea oraşului nostru. În luna decembrie 2008 vom publica un volum enciclopedic „Bucureşti 2008. Starea de fapt” care va conţine o cartografiere a situaţiei actuale astfel încât să se poată constitui într-un referenţial pentru proiectele de dezvoltare viitoare. Termenii pe care ni i-am propus pentru realizarea studiului „Bucureşti 2050 - un megalopolis în societatea globală” şi „Bucureşti - 2030  o metropolă europeană” sunt primăvara şi respectiv vara anului 2009. În scurt timp vom lansa şi programul „Bucureşti - stare de urgenţă” care va inventaria măsurile de necesitate stringentă pentru remedierea unor disfuncţionalităţi grave care afectează viaţa cetăţenilor.

Forumul Academic Român va populariza pe site-ul său www.far.org.ro şi în revista FAR XXI măsurile pozitive ale viitoarei administraţii a capitalei şi în special iniţiativele venite din partea unor ONG-uri pentru a stimula implicarea civică a locuitorilor oraşului. Vom pregăti o sinteză a angajamentelor luate în campania electorală de principalii candidaţi la funcţia de primar general al capitalei. Vom cere noului primar general care va fi ales în iunie 2008 anunţarea unui calendar al realizării angajamentelor prezentate. Partidelor cu reprezentare consistentă în Consiliul General al Capitalei le vom solicita să-şi asume angajamentele candidaţilor lor şi să coopereze în cadrul Consiliului General al Capitalei pentru realizarea acestora.

În proiectul pe care l-am demarat un rol important îl au dialogul şi consultarea cu toţi cei interesaţi de dezvoltarea durabilă a capitalei, deoarece un demers credibil şi de succes trebuie să se bazeze pe participarea cât mai largă a celor direct implicaţi, aparţinând mediului academic, învăţământului şi cercetării, mediului de afaceri, societăţii civile, sindicatelor şi patronatelor. Doar o viziune de ansamblu va putea duce la o elaborare şi implementare eficientă a strategiei pe care ne-o propunem pentru transformarea Bucureştiului.

Raţiunea existenţei Forumului Academic Român este promovarea dialogului şi a cooperării între cei care ştiu şi pot să construiască progresul. Suntem deschişi propunerilor şi sugestiilor din partea tuturor celor interesaţi să participe la transformarea Bucureştiului într-o metropolă europeană. Am început deja să primim semnale pozitive din partea multor instituţii şi organizaţii. Propunem formarea unei Coaliţii pentru Bucureşti care să contribuie la o construcţie de ansamblu pe care dorim să o propunem naţiunii române: Viziunea unei mari metropole europene, Strategia de dezvoltare durabilă, Politici publice pe termen scurt, Măsuri de urgenţă.
Mulţumesc încă o dată tuturor participanţilor la prima Conferinţă naţională care prin contribuţiile lor asigură un fundament solid proiectului nostru.

 

Coaliţia pentru Bucureşti
Fundaţiile şi asociaţiile civice care au aderat până în prezent

 

Fundaţia Română pentru Democraţie
Fundaţia Generaţia Europeană
Fundaţia Română pentru Progres
Institutul pentru Cooperare Regională şi Prevenirea Conflictelor
Institutul pentru Liberă Iniţiativă
Solidaritatea Universitară
Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile
Centrul de Media şi Comunicare pentru Democraţie
Liga Pro Europa
Şcoala Europeană „Ovidiu Şincai”
Fundaţia Pro Patrimonio
Fundaţia Golescu
Habitat for Humanity România
Grupul de Iniţiativă Ecologică şi Dezvoltare Durabilă
Ecomondia
Societatea de Mineralogie a Mediului „Ludovic Mrazec”
Synergetica
Business Point
Invest România
Business Adviser
Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti
Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR 1903)
Uniunea Naţională a Patronatelor din România (UNPR)
Federaţia Patronală a Industriei Uşoare (FEPAIUS)
Forum Invest