EMIL CONSTANTINESCU – TROFEUL “PACE PRIN CULTURĂ ŞI EDUCAŢIE”
decernat la Berlin “pentru realizări excepţionale obţinute de-a lungul întregii vieţi”
Berlin, 19 decembrie 2013
Ceremonia de decernare a trofeului Pace prin Cultură şi educaţie - “pentru realizări excepţionale obţinute de-a lungul întregii vieţi” –face parte din seria de evenimente incluse în programul Conferinţei anuale 2013 despre diplomaţie culturală, organizată de ICD – Berlin, la care sunt invitaţi să participe 300 de lideri politici şi înalţi oficiali guvernamentali din întreaga lume, repezentanţi ai lumii academice şi culturale.
Trofeul Pace prin cultură şi educaţie, realizat de sculptorul român Cristian Răduţă, va fi înmânat de Mark Donnfried, directorul Institutului pentru Diplomaţie Culturală de la Berlin. Ceremonia de decernare a trofeului va avea loc pe 19 decembrie si va fi urmată de un dineu de gală şi un concert în onoarea lui Emil Constantinescu.
În dimineata zilei de 18 decembrie a.c., prof. dr. Emil Constantinescu, preşedintele Academiei de Diplomaţie Culturală din Berlin, a deschis lucrările Conferinţei anuale “Diplomaţia culturală şi cooperarea între continente: construind punţi pentru o comunitate globală unită” printr-un discurs dedicat promovării culturii ca fundament al dezvoltării durabile în care a prezentat Iniţiativa Levant pentru pace globală în prezenţa a numeroşi preşedinţi, prim ministri, foşti preşedinţi şi reprezentanţi ai mişcărilor civice din întreaga lume. La ora 14.00, o delegaţie condusă de preşedintele Constantinescu din care fac parte Arnold Rűűtl, preşedintele Estoniei 2001 - 2006, Petru Lucinschi, preşedintele Moldovei 1997 – 2001, Mirko Cvetkovic, prim ministru al Serbiei 2008 – 2012, prof. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti şi personalitati din diferite ţări vor avea o întâlnire la Bundestag cu parlamentari germani.
Activitatea lui Emil Constantinescu în slujba păcii, democraţiei şi drepturile omului ca om de stat, savant şi om de cultură a fost recompensată de numeroase distincţii oferite de prestigioase instituţii internaţionale menite să omagieze realizările sale politice şi academice în domeniul cooperării globale. În 1997 i-a fost decernat, la Paris, Premiul „Aristide Calvani” pentru Pace, Democraţie şi Dezvoltare Umană. Un an mai târziu, în 1998, la New York, East –West Institute îl declara Omul de stat european al anului, urmând lui Helmut Kohl, Vaclav Havel sau Mihail Gorbaciov. Tot în 1998, Fundaţia Koundenhove Kalergi din Viena îi acordă Premiul European în considerarea rolului său de actor al construcţiei europene şi a stabilităţii Europei Centrale şi Orientale. În 1999 primeşte, la Atlanta, Premiul Asociaţiei Barourilor Americane pentru merite excepţionale în promovarea statului de drept. În 2011, la Madrid îi este conferit premiul Ambroise Vollard pentru formarea elitelor profesionale şi morale. În noiembrie 2013, la Manila, Emil Constantinescu a primit cea mai importantă distincţie decernată în continentul asiatic: Premiul Gusi pentru Pace.
Vă prezentăm, în continuare, informaţii despre câteva dintre evenimentele incluse în programul lui Emil Constantinescu în ultima perioadă, începând cu decernarea Premiului Gusi pentru Pace, la Manila şi culminând cu decernarea trofeului “Pace prin Cultură şi Educaţie”, la Berlin:
“Iniţiativa Levant pentru Pace în Orientul Mijlociu” în Knesset-ul israelian
Ierusalim, Israel, 21 noiembrie 2013
În perioada 20–21 noiembrie 2013, Emil Constantinescu, preşedintele Academiei de Diplomaţie Culturală de la Berlin, s-a întâlnit în Israel cu preşedintele Knesset-ului, Yuli-Yoel Edelstein şi a ţinut un discurs în Parlamentul israelian pentru promovarea Iniţiativei Levant pentru Pace în Orientul Mijlociu, proiect lansat în luna mai la Bucureşti sub egida Institutului pentru Diplomaţie Culturală şi a Coaliţiei Interparlamentare pentru Etică Globală, în cadrul Forumului Bucureşti – Levantul, leagănul diplomaţiei culturale. Redescoperind Mediterana. A avut, de asemenea, la Ramallah întâlniri cu înalţi reprezentanţi ai autorităţii palestiniene pentru impulsionarea procesului de pace în Orientul Mijlociu.
Iniţiativa Levant depune eforturi pentru implementarea rezoluţiilor Adunării Generale a ONU pentru cultura păcii în Orientul Mijlociu prin promovarea unor proiecte în domeniul educaţiei, comunicării şi legislaţiei, la care sunt chemaţi să participe deopotrivă lideri politici, religioşi, reprezentanţi ai lumii academice şi societăţii civile.
Premiul Gusi pentru Pace
Manila, Filipine, 27 noiembrie 2013
Miercuri, 27 noiembrie 2013, în cadrul unei ceremonii grandioase, la Centrul de Convenţii Internaţional Filipine din Manila, Emil Constantinescu a primit “Premiul Gusi pentru Pace” decernat pentru o contribuţie semnificativă la menţinerea păcii, în domeniul guvernării şi în cel academic. În motivaţia Comitetului Filipinez de conferire a Premiului Gusi pentru Pace se menţionează că eforturile politice, culturale şi diplomatice întreprinse de Emil Constantinescu în favoarea păcii sporesc demnitatea umană, prietenia şi bunăvoinţa.
Eroii nu au naţionalitate
Bucureşti, România, 9 decembrie 2013
Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război condusă de generalul în rezervă Marin Dragnea i-a conferit lui Emil Constantinescu diploma de artizan al Păcii pentru Eternitate – Eroii nu au Naţionalitate, care i-a fost înmânată de un invalid de război, rănit de două ori pe fronturile celui de-al Doilea Război Mondial.
Pentru că s-a născut în anul declanşării celui de-al Doilea Război Mondial a cunoscut drama refugiaţilor, şi-a trăit adolescenţa şi tinereţea într-un regim totalitar şi represiv, Emil Constantinescu înţelege să transmită mai departe tinerilor din lumea de astăzi acest mesaj de pace din partea celor marcaţi de rănile războiului şi terorii politice pentru ca aceste tragedii să nu se mai repete niciodată.
Nelson Mandela – In Memoriam
Johannesburg, Africa de Sud, 10 decembrie 2013
Emil Constantinescu a participat, alături de prim-ministrul Victor Ponta, la ceremonia oficiată în memoria lui Nelson Mandela, un erou al luptei pentru libertate devenit simbol al sacrificiului şi dreptăţii.
Participarea la funeraliile lui Nelson Mandela, eveniment la care s-au reunit peste 90 de şefi de state şi de guvern din întreaga lume, i-a oferit fostului preşedinte roman ocazia unei reîntâlniri amicale cu fostul preşedinte american Bill Clinton, fostul premier britanic Tony Blair, fostul preşedinte american Jimmy Carter, Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European şi Barack Obama, preşedintele Statelor Unite ale Americii.
|