Forumul Academic Roman
Home Despre noi Evenimente Proiecte editoriale Galerie Foto Parteneri Contact


BUCUREŞTENII MERITĂ UN ORAŞ EUROPEAN

Doresc să salut iniţiativa Forumului Academic Român de a organiza această dezbatere privind viitorul urbanistic al Capitalei. Elaborarea unei viziuni pe termen lung şi a unei strategii de dezvoltare durabilă a Bucureştiului sunt, într-adevăr, priorităţi absolute.
Suntem cu toţii locuitori ai acestui oraş şi constatăm că Bucureştiul anului 2008 nu mai are nimic a face cu Micul Paris de altădată. Din contră. Bucureştiul anului 2008 înseamnă tot mai mult aglomeraţie, praf, zgomot, construcţii haotice. Primul lucru pe care îl remarcă oricine este Bucureştiul aglomerat. Un Bucureşti sufocat de traficul intens. Un Bucureşti unde bulevardele sunt permanent blocate de zeci de maşini. Un Bucureşti în care găsirea unui loc de parcare este o aventură.
Din punct de vedere arhitectonic, Bucureştiul a devenit o combinaţie nefericită între stiluri care nu au nimic în comun. Clădiri de sticlă şi oţel se înalţă peste biserici şi case. Responsabilii din primării dau autorizaţii de construcţie ignorând nu doar normele elementare de urbanism ci şi pe cele de bun simţ.
Avem un Bucureşti al haosului şi din punct de vedere ecologic. Parcurile şi spaţiile verzi dispar pe zi ce trece in favoarea blocurilor, a clădirilor de birouri. Betoanele ne sufocă. Iar acest lucru îl simţim zilnic, pe propria piele. Cam asta ne indică o radiografie făcută foarte rapid, la scară macro. Sunt lucruri care trebuie să se schimbe, pentru că este timpul să decidem dacă vrem ca Bucureştiul să fie o Capitală europeană sau să devină un bazar al Europei de Est.
Iar schimbarea pleacă exact de la ceea ce dumneavoastră propuneţi astăzi, aici: o strategie de dezvoltare urbanistică, cu norme şi reguli foarte clare. O astfel de strategie este imperios necesară. Ea trebuie elaborată. Dar mai ales aplicată. Iar pactul pe care dumneavoastră îl propuneţi astăzi, aici, este mai mult decât necesar. Pentru că strategia de dezvoltare urbanistică a Bucureştiului trebuie să fie o prioritate care să transceadă politicul. Vă asigur că veţi avea în Guvern un susţinător, pentru că bucureştenii merită să trăiască într-un oraş european.